Desinfectie en Sterilisatie - Een uitleg

Desinfectie en sterilisatie - Middelen en apparatuur

Desinfectie en sterilisatie - veel mensen denken dat dit hetzelfde is. Niets is minder waar!!!!! Het zijn twee verschillende processen met verschillende effectiviteit. Wat wordt gebruikt voor desinfectie en wat voor sterilisatie? Welke van deze processen is effectiever in de strijd tegen virussen, bacteriën en schimmels?

Desinfectie is een ontsmettingsmethode, d.w.z. de gedeeltelijke vernietiging van micro-organismen. Tijdens het desinfectieproces worden alleen de vegetatieve vormen van micro-organismen vernietigd - het elimineert geen bacteriële sporen en "trage" virussen. Dit is dus geen volledig effectief proces. Er is ook desinfectie op hoog niveau die ook tuberculose, enterovirussen en sommige sporenvormen vernietigt. Dit gebeurt met zeer agressieve middelen die niet voor iedereen toegankelijk zijn en wordt voornamelijk toegepast door geschoold personeel in medische instellingen.

Desinfectie wordt vaak toegepast op oppervlakken, b.v. werkbladen of veelgebruikte leuningen of deurgrepen. Desinfectie is ook een belangrijk deel van het pre-autoclaaf reinigingsprotocol van instrumenten, of dat nu in een ziekenhuis is of in een beautysalon!

 

De meest toegepaste vorm van desinfectie is chemische desinfectie, uitgevoerd met oplossingen van verschillende chemische kant-en-klaar preparaten. De keuze van een geschikt middel hangt af van het type te desinfecteren oppervlak en de toxiciteit van het preparaat. De chemische verbindingen die hier worden gebruikt, zijn onder meer:

  • chloorverbindingen - ze zijn effectief tegen sporenvormen van bacteriën, virussen en schimmels. Ze worden gebruikt voor oppervlaktedesinfectie, waterinstallaties en klinisch afval. Irriterend voor huid, slijmvliezen en ogen. Ze kunnen ook bepaalde apparatuur beschadigen;
  • fenolische verbindingen - ze zijn hoog bacteriedodend, anti-tuberculose en fungicide activiteit. In concentraties tot 5% kunnen ze worden gebruikt voor desinfectie van werkbladen en pre-desinfectie vóór sterilisatie. Ze worden niet aanbevolen voor het desinfecteren van apparatuur die in contact komt met huid en slijmvliezen, omdat ze irriterend kunnen zijn voor weefsels;
  • aldehyden - ze zijn een van de meest effectieve chemische ontsmettingsmiddelen. Formaldehyde (sterk water) vertoont een hoge bacteriedodende, virusdodende en schimmeldodende werkzaamheid, maar vanwege de irriterende eigenschappen wordt het niet gebruikt om bruikbare oppervlakken te desinfecteren;
  • perazijnzuur - een zeer effectief middel met oxiderende eigenschappen. In het geval van bacteriën en schimmels heeft het een effectief resultaat na 5 minuten na het aanbrengen. Uiteindelijk onschadelijk voor het milieu kan echter corrosie veroorzaken van componenten, waaronder koper en staal;
  • waterstofperoxide - een middel met een breed spectrum. Licht giftig en bij hogere concentraties etsend voor de huid;
  • alcoholen - ethyl- en isopropylalcohol zijn bijzonder toepasbaar in desinfectieprocessen. Ze zijn effectief na 10 seconden na toepassing tegen lipofiele (bijv. influenza) en hydrofiele virussen. Ze vernietigen echter geen bacteriesporen. 70% ethanol is pas na 45 minuten 50% effectief tegen het HIV virus. Ze hebben hun nut bij het desinfecteren van de huid en bruikbare oppervlakken. Effectief in concentraties tussen 60 en 90 procent, hoogste effectiviteit bij 70%. Onder de 50% verliezen ze aanzienlijk in effectiviteit;
  • jodoforen - zijn effectief tegen bacteriën, virussen en schimmels. Ze vinden hun toepassing in antiseptica en desinfectie - het jodium in het ziekenhuis.

Andere desinfectiemethoden omvatten het filtreren van warmtegevoelige vloeistoffen en UV-straling. UV straling wordt gebruikt voor de ontsmetting van lucht en oppervlakken. Dringt niet diep door in vaste stoffen en vloeistoffen. Met kwiklampen worden golflengten van 210 tot 328 nm gegenereerd, die - vooral bij 254 nm - thymine-dimeren vormt in het DNA van bacteriën en virussen en dit daardoor onherstelbaar beschadigt. Sporen zijn ongevoelig voor dit type UV straling. 

De mythe van UV sterilisatie

In de handel worden apparaten aangeboden als UV sterilisator. Aangezien dit zorgt voor ongecontroleerde DNA beschadiging bij micro-organimen en virussen en sporen ongevoelig zijn hiervoor, mag dit zeker geen sterilisatie genoemd worden, maar slechts desinfectie. Ook moet een te behandelen oppervlak 100% belicht worden voor tenminste 20 minuten om effectief te zijn. Een schaduw of een slecht verlicht hoekje betekent nog steeds verontreiniging. Daarnaast is de golflengte die hierbij wordt toegpast ook schadelijk voor ons. Dezelfde DNA beschadigingen kunnen bij ons ook optreden en leiden tot huidverbranding en - in het ergste geval - vormen van huidkanker..... 

De mythe van droge "hittesterilisatie" met (of zonder) glazen balletjes of in een "sterilisatieoventje" 

De 'balletjessterilisator' is een zeer populaire manier om te "steriliseren" in schoonheidssalons. Het is een apparaat gevuld met kleine glazen bolletjes. Deze ballen worden verwarmd tot 240 graden, maar dit product is niet volledig effectief, het mag zelfs geen sterilisator worden genoemd. Het kan alleen worden gebruikt om metalen gereedschappen te desinfecteren. De gereedschappen zijn niet volledig ingebracht, het grootste gedeelte blijft altijd buiten het apparaat en wordt niet verhit. Na het verhittingsproces worden de gereedschappen ook niet correct bewaard, zoals wel gebruikelijk is in sterilisatiezakjes bij gebruik van een stoomautoclaaf. Ook kan het desinfectie-proces (wordt en blijft foutief sterilisatie genoemd) niet worden gecontroleerd. Groot nadeel is ook dat door drogeluchtdesinfectie in een hetelucht oventje prionen ( veroorzaker van o.a. Creutzfeld-Jacob - de gekke koeienziekte ) niet worden vernietigd (Fernie et al., 2007). 

Al in de jaren tachtig werd onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de werking van een balsterilisator. In juli 1988 stelde de California Council for Hairdressing and Cosmetology ondubbelzinnig vast dat het sterilisatieproces met een dergelijk apparaat geen echte sterilisatie kon worden genoemd. Volgens de Food and Drug Administration (FDA) kan een balsterilisator een potentieel ongerechtvaardigd risico op ziekte en letsel bij een patiënt opleveren. Allemaal omdat het niet 100% geschikt is voor een goede sterilisatie - (Federal Register, volume 45, No. 251, 30 december 1980). Helaas worden dergelijke apparaten immers vaak geselecteerd en gebruikt in verschillende wellnesssalons. Enkel en alleen vanwege hun lage aanschafprijs. De lage aanschafkosten mogen echter nooit een reden zijn van de keuze van de apparatuur. Het allerbelangrijkste moet de gezondheid en veiligheid zijn van cliënten die baat hebben bij de behandelingen en medewerkers.

Autoclaaf - de ENIGE effectieve manier van sterilisatie

Alleen de autoclaaf, d.w.z. stoomsterilisator, zorgt voor 100% veiligheid en effectiviteit. In dit type apparatuur vindt stoomsterilisatie plaats onder hoge druk. In de autoclaaf, worden als gevolg van dit proces, alle vormen van bacteriën, schimmels en virussen - inclusief sporen en prionen - vernietigd. De autoclaaf is een verplichte uitrusting voor tandheelkundige en medische operaties en wordt ook gebruikt op plaatsen waar procedures worden uitgevoerd die invasief kunnen zijn in de huid. Denk hierbij aan tattoo- en pmu-studio's (naalden prikken in de huid), schoonheidssalons (naaldtherapie om pigmentvlekken te verwijderen), kapsalons (kunnen helaas uitschieten met een schaar of evt scheermes), en nagelsalons (schimmelinfecties, pseudomonas, een keer 'uitschieten' met de vijl, manicure). Een autoclaaf wordt o.a. gebruikt voor het steriliseren van herbruikbare metalen gereedschappen zoals scalpels, wondspreiders, tattoo en PMU instrumenten, schaartjes, pincetten, tangen en bitjes.

B klasse autoclaaf - Hoogste Medische Klasse

Autoclaven zijn er in veel verschillende soorten en maten. In de autoclavenwereld worden de verschillende soorten aangeduid door middel van klassen. Kort gezegd zijn er 3 verschillende klassen autoclaven:

  • N-klasse autoclaaf (de laagste klasse)
  • S-klasse autoclaaf (de middelste klasse)
  • B-klasse autoclaaf (de hoogste klasse)

N-klasse autoclaaf

N-klasse autoclaven behoren tot de laagste autoclavenklasse. De N in N-klasse staat voor Naked (Non-wrapped). Dit type autoclaaf is dan ook uitsluitend geschikt voor het steriliseren van onverpakte massieve instrumenten. Denk bijvoorbeeld aan pincetten, tangen, scharen, etc.

S-klasse autoclaaf

S-klasse (Special) autoclaven zijn naast het steriliseren van onverpakte instrumenten geschikt voor het steriliseren van voorverpakte massieve instrumenten. Het is hierbij wel belangrijk dat het geen holle instrumenten zijn.

B-klasse autoclaaf

Dan zijn we aanbeland bij de hoogste klasse: B. De letter B staat voor Big Range. Het verbaast u dan ook vast niet dat een B-autoclaaf geschikt is voor een ruime reeks toepassingen. B-autoclaven hebben een gefractioneerd voor-vacuüm en na-vacuüm programma, waardoor u hiermee werkelijk alle sterilisatiegeschikte medische instrumenten adequaat steriliseert.

Enbio produceert uitsluitend B-klasse autoclaven volgens ISO EN13060 certificering en richtlijnen, dus veiligheid verzekerd!!

Bepaalde branches in de beauty-wereld zijn gebonden aan regel- en wetgeving in verband met schoon, hygiënisch en steriel werken. 

Voor Tatooshops en PMU artiesten geldt NEN-EN 17169 (norm voor tatoeëren en PMU), waarin een verplichting voorzien is voor het gebruik van een B-klasse autoclaaf. Meer lezen: https://www.rivm.nl/hygienerichtlijnen/EU-norm-tatoeeren 

Voor het zetten van (lichaams) piercings (anders dan oorlellen en neusvleugels) gelden vergelijkbare regels. U kunt of zelf autoclaveren - mits de vergunning dit aangeeft - of dit uitbesteden aan een derde partij. Ook hier is het gebruik van een B-klasse autoclaaf de norm. Meer lezen: https://www.rivm.nl/hygienerichtlijnen/piercen

Russian Manicure, waarbij met bitjes en schaartjes dode huiddelen van de nagelriem worden verwijderd - maar wel met een risico op verwonding en kruisbesmetting - is vooralsnog niet aan regelgeving onderhevig. Laten we vooral niet achteraf in de problemen raken en nu al het goede voorbeeld geven en bovenstaande richtlijnen uit de Tattoo en PMU wereld navolgen.

Neem je vak serieus en werk steriel!!!

© 2013 - 2024 Essa Nails & Beauty Supplies | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel